• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Психолого-педагогічний консиліум "Адаптація 5-тих класів"

Психолого-педагогічний консиліум "Адаптація 5-тих класів"

2020-11-27

Перехід учнів з початкової в середню ланку школи - одна з педагогічно найбільш складних проблем, а період адаптації в 5-му класі - один з найважчих періодів шкільного навчання. В останні роки в педагогічній і психологічній літературі багато говориться про складності цього періоду навчання, що він став сприйматися мало не як об'єктивна криза розвитку дітей 9-10 років, що породжує серйозні педагогічні проблеми. Підстав для такого твердження більш ніж достатньо: стан дітей в цей період з педагогічної точки зору характеризується низькою організованістю, іноді недисциплінованістю, зниженням інтересу до навчання та її результатами, з психологічної - зниженням самооцінки, високим рівнем ситуативної тривожності. Це означає, що збільшується число дітей, що зазнають значні труднощі при навчанні та адаптації до нових умов організації навчального процесу. Для них особливо важлива правильна організація адаптаційного періоду при переході з початкової школи в середню ланку. Тому увага педагогічного колективу школи, повинна бути направлена на забезпечення якості освіти як умови сталого розвитку шкільного співтовариства, постійно зростати увага до проблем адаптації школярів.

Перехідний період з початкової школи в основну позначається на всіх учасниках освітнього процесу: учнів, педагогів, батьків, адміністрації школи, фахівців психолого-педагогічної служби.

27 листопада 2020 року відбувся психолого педагогічний консиліум "Адаптація 5-тих класів"

Метою консиліуму було об’єднання зусиль усіх учасників освітнього процесу, зацікавлених в успішному навчанні й повноцінному розвитку п’ятикласників, координація спільних дій щодо успішного навчання, повноцінного розвитку учнів та подолання їх дезадаптації.

Заступник директора з НВР Охрімук Л.І. зазначила: «Наше завдання - розібратися в тому, що відбувається зараз з нашими дітьми, що їх хвилює і турбує, з якими проблемами вони стикаються, і визначити, яку реальну допомогу ми можемо надати дітям».
Під час зустрічі педагоги мали можливість обговорити найважливіші питання адаптації п'ятикласників до навчального середовища школи.
На підставі моніторингових досліджень, підсумків спостережень за пізнавальною активністю учнів та вивчення їх індивідуальних особливостей психологом Мороз Ю.Г. було проаналізовано рівень шкільної тривожності дітей, наявні форми агресії учнів, вивчено міжособистісні та міжгрупові відносини у класних колективах, також було проведено оцінку рівня шкільної адаптації. Вчителям було надано загальні рекомендації психолога щодо взаємодії з класними колективами та індивідуальні рекомендації щодо співпраці з окремими учнями.
З результатами анкетування п’ятикласників та їх батьків усіх присутніх ознайомила соціальний педагог Аврамук Н.В., звернувши увагу колег на те, що нового значення у п'ятикласників набувають стосунки з однолітками. Діти хочуть почувати себе частиною цілого колективу, жити з ним спільним життям, бути визнані друзями. Спілкування з товаришами стає самостійною діяльністю. Вона існує, з одного боку, у вигляді вчинків підлітків по відношенню один до одного, а з іншого - у формі осмислення вчинків однолітків і стосунків з ними та має значення для формування уявлення про себе. Ця сфера життя та спілкування стає для підлітків надзвичайно важливою й особистісно значущою: зменшується згуртованість, зростає страх самовираження.
Класні керівники 5-х класів Лошак Л.Р. та Горох І.М. проаналізували стан успішності своїх учнів, розповіли про особливості в роботі з класними колективами. Жодна дитина не залишилася поза увагою педагогів.
До участі в консиліумі були залучені вчителі-предметники, які викладають у паралелі 5-их класів та вчителі початкових класів, що випустили своїх учнів з початкової школи. Вироблені спільні рекомендації, які дозволять п`ятикласникам пройти процес адаптації, пов`язаний з новими умовами праці, вимогами вчителів, навчальним навантаженням.
Відгуки вчителів, які працюють з даною категорією дітей, дозволяють стверджувати, що 5-ті класи – це сформовані колективи зі своїми традиціями і особливостями. Учні володіють необхідною сумою знань, умінь і навичок для успішної адаптації в середній ланці школи. Більшість з них активні на уроках та емоційно чуйні.
Заступник директора підсумувала всі виступи та зазначила, що успішній адаптації учнів 5-х класів до навчання в основній школі сприятиме цілеспрямована координація дій учителів, їхній професіоналізм і досвідченість.

/Files/images/0_0_0_20202-2021/IMG_20201127_124538.jpg /Files/images/0_0_0_20202-2021/IMG_20201127_124546.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 33

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.